fbpx
preloader

3D Modelleme Nedir? Nerelerde Kullanılır? 

3d modelleme canlı ya da cansız nesnelerin bilgisayar programları kullanılarak grafiklendirilmesidir. Bu şekilde 3 boyutlu matematiksel bir model geliştirilmiş olur. Özel bilgisayar programları kullanılarak yapılan bu işlem pek çok sektörde kullanılmaktadır. 3d modellemeler bir tasarımcı tarafında yapılabileceği gibi otomatik olarak da yapılabilir. 

Tasarımcı tarafından 3 boyutlu model oluşturma süreci tıpkı bir heykeltıraşın heykel yapmasına benzer. İnce ince işlenen bu süreç bilgisayar programının yardımı ve tasarımcının yeteneğiyle gerçekleştirilir. 3 boyutlu modellemeler günümüzde 3d yazıcılar gibi makinelerle somut objelere dahi dönüştürülebilir. Birçok sektör tarafından kullanılan bu teknik teknolojinin açtığı kapılardan biri olarak görülmektedir. 

3d modelleme

eef Creative tarafından tamamlanmış 3d modelleme parfüm şişesi tasarımı.

3D Modelleme Nerelerde Kullanılır? 

3d modelleme pek çok alanda kullanılmaktadır. Mühendislik, mimari, tıp, eğlence, sinema gibi birçok sektör 3d modellemenin imkanlarından faydalanmaktadır. Bunlardan belki de en aşina olunanı sinema sektörüdür. Sinema sektöründe birçok görsel 3d modelleme ile hazırlanmaktadır. Bu sayede izleyiciler için etkileyici ve gerçekçi bir film deneyimi yaşatmak amaçlanmaktadır. 

Tıp gibi hayati alanlarda da 3d modellemenin izine rastlamak mümkündür. En basitinden bir MR cihazı bile 3d modelleme mantığıyla çalışmaktadır. Günümüzde 3d modelleme ile tasarlanmış kadavralar da tıp eğitiminde kullanılmaktadır. 

Özellikle de eğlence ve oyun sektöründe 3d modellemenin yeri büyüktür. Günümüzde gerçeğe çok yakın oyun deneyimleri kullanıcılara sunulmaktadır. Bunların oluşması ise 3d modelleme sayesinde olmaktadır. Grafik tasarımcılar modellemelerle oyun sektörünü bir üst boyuta taşımak için uğraşmaktadır. 

Güvenlik sektöründe de 3d modelleme kullanılmaktadır. Günümüzde mühendisler oluşabilecek afetler için hazırlık yapmak amacıyla öncesinde oluşturdukları modellemelerle afetlerin şemasını oluşturabilmektedir. Afet hazırlıkları da bu modellemelere göre yapılarak hazırlıkların zararı en aza indirmek amacıyla yapılması sağlanmaktadır. 

Mimari alanda da 3 boyutlu modellemenin önemi büyüktür. Mimarlar 3d modelleme sayesinde yaptıkları tasarımı bilgisayar ortamında bitmiş şekilde görebilmektedir. Bu sayede tasarımlarının eksik yönlerini de henüz çizim aşamasında görüp düzeltebilmektedirler.

Günümüz teknolojisinin geldiği son noktalardan biri olan 3 boyutlu modelleme günümüzde her sektörde kullanılmaktadır. Tasarımcılar da bunu bildiklerinden 3 boyutlu modellemeye yönelmektedir. Tasarımcılar için 3d modelleme olmazsa olmazlardan birisidir. 

Author avatar
root
https://www.eefcreative.com
reklam ajansı ankara reklam ajansı Topraksız Tarım Eğitimi Zeytin Yetiştiriciliği Eğitimi Salep Yetiştiriciliği Eğitimi Aile Dizimi Eğitimi Regresyon Eğitimi Sertifikalı Online Eğitim