E-ticaret günümüzde internet alışverişinin yaygınlaşmasıyla beraber oldukça önemli bir konuma geldi. İnternet alışverişinin pratik ve kolay olması insanların e-ticaret sitelerini tercih etme nedenlerinden en önemlisi. E-ticaret firmaları Ankara da bu talebe yetişmeye ve süreçleri sorunsuz bir şekilde ilerletmeye çalışıyor. E-ticarette fatura kesimi ise en önemli adımlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
E-Ticarette Fatura Nasıl Kesilir?
Bu iş için birkaç adımı takip etmek gerekiyor. İşte takip edeceğiniz adımlar:
- Takip etmeniz gereken adımlardan ilki İnteraktif Vergi Dairesi e-fatura sistemine giriş yapmak olacaktır. Eğer İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodunuz yoksa, ivd.gib.gov.tr adresinden uygulamaya giriş yaparak ‘Bilgilerim/Sicil Kaydım’ alanından kullanıcı kodunuzu alabilirsiniz.
- Kodunuzu aldıktan sonra arama motorundan sisteme ulaşıp Arşiv Portal üzerinden giriş yapabilirsiniz.
- Açılan sayfada belge işlemleri sayfasına tıklayıp “Fatura Oluştur” seçeneğini seçmelisiniz.
- Bu seçeneği seçtikten sonra açılan sayfada girilmeniz istenen tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girmelisiniz.
- Bunun ardından alıcıya ait ve satılan mal veya hizmete ait bilgileri de eksiksiz şekilde girmeniz gerekir.
- Bilgilerin tamamını girdikten sonra oluşacak olan “Toplam” bölümünü kontrol etmelisiniz. Daha sonra oluştur seçeneğini seçebilirsiniz.
- Oluşturduğunuz fatura ilk etapta taslak olarak kayıt edilecektir. Kaydedilen bu e-faturada bir sorun yoksa faturayı onaylamak için “GİB İmza” butonuna basabilirsiniz.
- Bu butona bastıktan sonra yapmanız gereken son işlem ise cep telefonunuza gelen SMS şifresini girmek olacaktır. Gelen şifreyi ilgili alana yazdıktan sonra onaylayabilirsiniz.
- Tüm bu işlemleri başarıyla tamamladığınızda e-fatura kesme işleminizi de tamamlamış olursunuz.
E-Ticarette Fatura Kesmek Zorunlu Mu?
E-ticaret sektöründe bulunan veya bulunmak isteyen kişilerin sıklıkla bu soruyu sorduğunu görmek mümkündür. Son yapılan düzenlemelere göre e – faturaya geçiş zorunluluğu getirildi. E-ticaret sitelerinin bu geçişi kolayca yapabilmesi için de zorunlu geçiş limitleri düşürülüp kullanım kapsamları genişletildi.
Yapılan yeni düzenlemelerde 2022 ve sonraki hesap dönemlerinde 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri olan sitelerin e-faturaya geçmesi zorunlu kılındı. Bu geçişin e-ticaret sitelerine de büyük katkıları bulunuyor. E-fatura ile e-ticaret siteleri kağıt fatura düzenleme ve gönderme uğraşı olmadan elektronik ortamda fatura düzenleyip e-posta ile gönderebiliyor.
E-fatura kullanımı kağıt israfının önüne geçerken şirketler için daha az maliyet anlamına geliyor. Ayrıca kağıt israfının önüne geçmek daha yeşil bir dünya anlayışı için de bir adım sağlıyor. Ayrıca e-ticaret entegrasyonları ile e-ticaret sitelerinin iş yükü de hafifletilmiş oluyor.
E-ticarette fatura kesiminin zorunlu olması firmaların e-fatura kesimini bilmesi zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. E-fatura kesimi süreci hem kolay hem de kullanışlı olduğu için şirketler günümüzde sıklıkla bunu tercih ediyor. E-faturanın avantajları ve kolaylığı kullanımını arttırırken e-faturanın zorunlu olması da her e-ticaret sitesinin süreci bilmesi için bir zorunluluk oluşturuyor.